Marais Poitevin. Ooit van gehoord?

 6 September 2015   Huurtent

Ook deze keer weer vanwege de goede herinneringen zijn wij in de regio Poitou-Charentes aangekomen, en wel op de grens van het departement de Vendée en Charente-Maritime. Om precies te zijn het zuidelijk deel hiervan. Hier vind je het moerasgebied Marias Poitevin (ook wel La Venise Verte genoemd). Wij zijn al diverse keren op campings aan de Atlantische Oceaan geweest maar dit gebied, ten noorden van de stad La Rochelle en ten westen van de stad Niort, hebben wij nog nooit bezocht.

Romantisch huisje langs het water


Nadat wij heel gastvrij werden ontvangen op camping La Venise Verte hebben wij, met toch inmiddels wel wat ervaring rijker, de caravan op een mooie ruime plaats gezet en ons eens ingelezen in dit gebied. Het moerasgebied is een overblijfsel van de vroegere Golf van Pitou waarvan delen in de 13e eeuw door lokale monniken werden gedraineerd. Tijdens de 100-jarige oorlog vielen deze werkzaamheden stil, maar zij werden hervat in opdracht van Hendrik IV, onder de leiding van een Hollandse ingenieur. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 1120 km2.

Doorkijkje in Marais Poitevin met bootje


Na dit alles gelezen te hebben zijn wij de volgende ochtend dit “klein Venetië” op de fiets gaan verkennen. En voor iedereen die van kamperen en van fietsen houdt, dit moet je ooit eens doen. Wij hebben zo genoten van de witte huizen, de sloten, de vaarten en de diverse gezellige terrasjes. Veel van de huizen liggen aan vaarten, en het vervoermiddel voor veel bewoners is nog steeds de boot. Er zijn diverse fietstochten door en langs al dit moois. Onze eerste tocht was naar de plaats Niort, langs sloten, vaarten en door bossen en langs landbouwvelden. De fietsroutes zijn redelijk goed bewegwijzerd, maar vooral in de dorpjes raak je de weg wel eens kwijt. De routes voeren veel langs fiets- en wandelpaden en zo kom je weinig of geen autoverkeer tegen. Ongekend mooi en een landschapschilder of -fotograaf zou zijn vingers aflikken. Dit wordt de komende dagen genieten want we kunnen nog diverse fietstochten maken. Misschien zelfs naar La Rochelle aan de kust.

De haven van La Rochelle






Anderen lazen ook onze blogs over  frankrijkbelevingcampingkamperenverslagvakantiefietsen