Auvergne, on y va!

 24 Maart 2017   Typisch Fem

Waar huren we onze vakantietent deze zomer? Een jaarlijks terugkerende vraag. Frankrijk staat met stip bovenaan. Maar Frankrijk is groot! De kinderen willen actief bezig zijn. Erop uit. Prima, des te rustiger zijn ze aan het eind van de dag. Ík wil graag relaxen tijdens de zomervakantie. Even bijtanken. Van de natuur genieten. Een leuk stadje of dorpje bekijken. En lekker eten. Al zoekende vonden we onze perfecte kampeerbestemming voor deze zomer: de Auvergne!

(Actief) genieten van de natuur

Auvergne ligt in Midden-Frankrijk in het hart van het Centraal Massief, een vulkanisch hooggebergte dat 20 miljoen jaar geleden ontstond. Een droombestemming als je van natuur, wandelen, mountainbiken en watersport houdt.
Het Parc Naturel Regional des Volcans d’Auvergne is een aanrader. Bezoek de grootste vulkaan van Europa, de ‘Plomb du Cantal’, of de keten van Les Puys met publiekstrekker Puy de Dôme. Je kunt naar de top lopen of de speciale trein nemen, die je binnen 20 minuten naar de top brengt met een prachtig uitzicht over de 80 vulkanen die de Auvergne telt. In het park vind je ook het interactieve attractiepark Vulcania. Leuk voor het hele gezin.
Het Parc Naturel du Livradois-Forez is één van de grootste regionale natuurparken van Frankrijk. Volg je de Route des Métiers, dan kom je langs kastelen, monumenten en musea, waar je kunt zien hoe de plaatselijke bevolking in de loop der eeuwen gebruik heeft weten te maken van de natuurlijke energie van de rivieren voor ambachtelijke en industriële activiteiten.
Naast de bergen speelt water een grote rol in de Auvergne. Er lopen tal van rivieren door deze regio, zoals de Allier, de Loire en de Sioule, en je vindt overal prachtige watervallen en meren. Super voor de kinderen. Je kunt overal zwemmen, maar ook kanoën en kajakken. Voor de echte avonturiers: canyoning wordt hier ook aangeboden.

Puy de Dôme


In de relaxstand

Voor mij gaf de aanwezigheid van de vele warmwaterbronnen in deze streek de doorslag om deze zomer voor een camping in de Auvergne te gaan. Een dagje ontspannen in een kuuroord, zoals in Vichy, Volvic en Mont-Dore, lijkt me heerlijk. En om dat relaxte gevoel compleet te maken, ga ik dit jaar voor glamping: ik boek een safaritent met alle luxe van dien. Geen gedoe met tentstokken en haringen of slapen op een stretcher … hoe charmant dat ook is. Deze zomer komen we in een gespreid bedje terecht, letterlijk en figuurlijk.

Auvergne, wandelen, mountainbiken en watersport


Slenteren door de geschiedenis

Auvergne is een snoepwinkel voor wie van karakteristieke dorpen en steden houdt. In Clermont-Ferrand bijvoorbeeld, de hoofdstad van de Auvergne, vind je oude herenhuizen en religieuze bouwwerken, zoals de Notre-Dame-de-l'Assomptionkathedraal en de romaanse Notre-Dame-du-Portbasiliek (UNESCO werelderfgoedlijst). Deze stad heeft niet voor niets het kwaliteitslabel ‘Villes et Pays d’Art et d’Histoire’ gekregen. Net als Riom, Moulins, Montluçon en Le Puy-en-Velay trouwens. Stuk voor stuk het bezoeken waard.
Andere historische trekpleisters zijn de Notre-Dame-d’Orcivalbasiliek, het middeleeuwse stadje Salers, de priorijkerk van Souvigny en het kasteel van Murol. Dat wordt een drukke vakantie of een heel lang verblijf!

Festivals en lekker eten

In de zomer worden in de Auvergne vele festivals en feesten georganiseerd, zoals het klassieke muziekevenement van La Chaise-Dieu, in de Haute-Loire, en het internationaal straattheaterfestival van Aurillac. Genieten van gezelligheid én van lokale hapjes en drankjes: kaas en wijn … logisch! Probeer de Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert, Salers of Saint-Nectare, met een wijn van Saint-Pourçain. En als toetje een stukje Auvergnese appeltaart, pompe aux pommes.

Niet alleen lekker op een feest of festival, maar ook op het terras van onze luxe safaritent op de camping. Liggend in de hangmat, wijntje in de ene hand, kaasje in de andere. De kinderen die na een dag fanatiek kanoën uitgeteld op een loungestoel hangen met een glas cola en wat chips. Benieuwd wat er morgen op het programma staat. Ach, we zien wel. Nu eerst de barbecue aan …

Een heerlijk vooruitzicht. On y va!





Anderen lazen ook onze blogs over  AuvergnebelevingbezienswaardigheidFrankrijkglampinghuurtentenlodgetenttips