Alle reden om in Nederland te blijven deze zomer

 15 Februari 2016   Femke

Vakantie in eigen land. Miljoenen Nederlanders doen het jaarlijks weer en ook toeristen weten ons massaal te vinden. Ikzelf doe er graag aan mee. Een dagje uit om ’s avonds weer heerlijk in mijn eigen bedje te stappen. Of een week of twee op een camping in een andere provincie. Even een compleet nieuwe omgeving, de kinderen kunnen gewoon eten wat ze thuis gewend zijn én je hoeft geen woord over de grens te kennen. Ja, ik zie de USP’s van een vakantie in ons eigen kikkerlandje wel. Weet je wat: ik zet er alvast 5 voor je op een rij.

1 13 provincies met eigen kenmerken en activiteiten
Voor een klein landje als het onze, vind ik het verrassend hoeveel uiteenlopende activiteiten je hier kunt doen. Hou je van zeilen, dan kom je al snel in Friesland terecht. (Kite)surf je liever over woeste golven, dan heb je de complete westkust tot je beschikking. Als natuurliefhebber zoek ik het graag wat hoger op; op de Waddeneilanden kom ik helemaal aan mijn trekken. Wandelen of fietsen dwars door de natuur, de duinen of de kust en weinig tot geen autoverkeer. Geen pretparken of fastfoodrestaurants. Heerlijk die rust!

Top10 Nederlandse Campings


2 Stedentrip: zoek de drukte op!
Ben je juist op zoek naar een beetje reuring in de vakantie? Dan heb je ruime keuze uit verschillende stedentrips. Ideaal combineren met een verblijf op de camping ook. Je kiest zelf op welk moment je de drukte opzoekt en wanneer je je terugtrekt in je caravan of tent op de camping. Een dagje shoppen, cultuur of dierentuin is een leuke afwisseling tijdens je kampeervakantie. Voor het hele gezin!

Maastricht bijvoorbeeld heeft een prachtig en sfeervol centrum, je kunt er fantastisch winkelen en gastronomisch eten. Eindig je zomervakantie in stijl en bezoek eind augustus het jaarlijks terugkerende Preuvenemint op het bekende Vrijthof.

Top10 Nederlandse Campings


Den Bosch is ook zo’n stad met een Bourgondisch tintje. Lekker compact ook: rondom de Markt vind je allerlei straatjes met leuke winkeltjes, de Vughterstraat bijvoorbeeld. En dan de restaurants, zoals in de Korte Putstraat en Uilenburg. Niet voor niets is Den Bosch al enkele keren uitgeroepen tot meest gastvrije stad van Nederland! Ook leuk: ieder jaar in augustus strijkt hier Theaterfestival Boulevard neer op de Parade bij de Sint Jan. Met theater-, muziek- en dansvoorstellingen voor jong en oud.

Rotterdam is ook hot & happening en sinds oktober 2014 een culinair én architectonisch hoogstandje rijker: de Markthal. Dit is een enorme ruimte met kramen waar je versproducten zoals vlees, vis, groente, noten en bloemen kunt kopen en waar je van alles kunt proeven. Andere voorbeelden van architectonische hoogstandjes waar Rotterdam om bekend staat - vooral langs de Maas - zijn de Erasmusbrug, de Rotterdam, maar ook de wat oudere kubuswoningen op de Blaak en uiteraard Hotel New York op de Kop van Zuid. Een overblijfsel uit lang vervlogen tijden.


Rotterdam


Persoonlijke favoriet wat betreft onze eigen steden blijft toch Amsterdam, de stad van de toeristen. Niet zo gek met zo’n prachtig historisch centrum, dat ik graag te voet, met de fiets of per rondvaartboot door de grachten uitgebreid bewonder. Cultuur snuiven doe je in de vele musea, zoals het Vincent van Gogh, het Rijks en het Tropenmuseum. Of breng een bezoekje aan stadsdierentuin Artis. Het is een levendige stad met veel mogelijkheden. Je kunt er jong en hip zijn in de Pijp, duur zijn in de PC Hooftstraat of je gewoon relaxed voelen in het Vondelpark.

Eigenlijk horen ook Utrecht (gezellige grachtjes met winkels en restaurants langs het water), Den Haag (musea, Madurodam, Scheveningen), Groningen (studentenstad), Alkmaar (historische panden en kaas) en Volendam (vis, vis en nog eens vis) in dit rijtje. Maar goed, soms moet je keuzes maken.

3 Praat Nederlands met me
Een groot voordeel van vakantie in eigen land vind ik, vooral voor de kinderen, dat je geen andere taal machtig hoeft te zijn. Dat is erg makkelijk op de camping, waar veel Nederlandse gezinnen staan die net als wij niet per se de grens over hoeven. De kinderen hebben dan ook binnen de kortste keren nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Bijkomend voordeel: komen we leuke mensen tegen op vakantie, dan kan er na de vakantie makkelijk nog eens worden afgesproken. Ik denk dat ik dit artikel in hun puberteit nog eens onder de ogen van mijn zoons schuif… Scheelt vast bergen liefdesverdriet.

4 Lekker eten
Je hoeft Nederland echt niet uit om eens wat anders te eten. Ons landje stikt van de Chinese, Italiaanse, Griekse, Indonesische, Thaise en Turkse restaurantjes. Wil je je graag iedere avond in een ander land wanen (en heb je geen zin om op je eenpitsgasstelletje te koken…), dan kun je overal in Nederland je hart ophalen.

5 Met de auto, het openbaar vervoer, de fiets of benewagen
Wat is het toch handig dat je met de auto binnen een paar uur op je vakantiebestemming bent. Met een vakantie in Nederland bespaar je jezelf uren fileleed en autobingo. En liters benzine trouwens. Fiets je graag? Neem dan gewoon je fiets mee of huur er een. Tip: toen wij nog een baby hadden, gingen we een weekje naar Terschelling en huurden daar een bakfiets, waar de complete kinderwagen in kon. Konden we er toch lekker op uit. En onze zoon? Die sliep de hele dag in zijn MaxiCosi.

Misschien blijf ik wel lekker hier dit jaar…
Als ik het zo teruglees, weet ik eigenlijk niet waar ik nog de grens voor over moet. In ons eigen Nederland kun je zó veel doen in de vakantie: sportieve activiteiten, cultuur snuiven, de natuur in en (ook heel fijn!) lekker winkelen. Toch eens over nadenken of ik deze zomer niet gewoon hier blijf. Hoef ik alleen nog maar te bedenken naar welke plek en op welke camping.. daar kom ik wel uit met de kinderen!




Anderen lazen ook onze blogs over  belevingstedentipsvakantieNederland